12 години след като сграда на ул. Алабин в София

...
 12 години след като сграда на ул. Алабин в София
Коментари Харесай

Няма виновни за смъртта на 4 жени на ул. Алабин

 12 години откакто постройка на ул. „ Алабин ” в София се срути и умъртви две млади дами, четиримата подсъдими бяха оправдани на първа инстанция. Софийският градски съд оправда притежателят на постройката, инженерът, който е трябвало да управлява ремонта, и притежателят на строителната бригада.
 
Пететажна постройка - монумент на културата, на ул. „ Алабин ” 39, на метри от Съдебната палата, се срути на 19 септември 2006 година Под руините й остана премазан автомобил с две млади дами вътре - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които в края на работния ден се намирали в запушване по оживената улица.
 
Неразрешените въпроси и до през днешния ден са факт, а рецензиите към прокуратурата съпътстват случая от самото му начало. Емблематично за процеса е определението на арбитър Атанас Атанасов от Софийския градски съд, с което през 2015 година той анулира прокурорско разпореждане, което целеше да приключи следствието по случая с претекст, че няма отговорни за сриването на постройката. В решението си съдът насочи рецензии към следствието, като открои необяснимата „ бездейност и безучастие от страна на прокуратурата ”, както и работа " при фрапантно нарушаване на условията за рационален период ".
 
Разследването се проточи 10 години. През 2016 година прокуратурата събра задоволително доказателства, с цел да изправи пред съда четирима души - притежателят на постройката Георги Кирчев, който е шеф на компания " Хрисома ", инженер Петър Петров, който направлявал ремонта на постройката, Николай Симеонов - шеф на " А3-Архитектура и осъществяване ", направила капиталов надзор, и строителят Манчо Антонов, притежател на компанията за поправки Едноличен търговец " Медия Манчо ". Те са упрекнати за причиняване на гибел по несъобразителност.

Още при започване на процеса преди две години стана ясно, че по отношение на Антонов делото ще тече задочно, защото той от години е в чужбина и не беше открит, с цел да бъде свикан. Днес прокурорът по делото Момчил Момчев изиска четиримата да бъдат наказани по предявените обвинявания и аргументира тезата си, че всеки един от тях не е извършил отговорностите си, което е довело до рухването на постройката. Адвокатите на подсъдимите пък пледираха в интерес на клиентите си в продължение на часове, като съгласно тях обвиняванията са спорни и неразбираеми, а закононарушението - недоказано, съобщи Дарик.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР